”Kontoret dödförklarades helt felaktigt i förtid”

Kristina Alvendal. Bild: Alvendal AB.

Artikel skriven av Nicklas Tollesson och publicerad i FastighetsSverige 20 april 2022.

Ett starkt intresse för investeringar i centrala lägen och hållbara kontorsfastigheter, kombinerat med individens egen drivkraft att återvända till en social arbetsplats, skapar stora möjligheter för fastighetsbranschen att fortsätta utvecklingen av framtidens kontor. Det är några av slutsatserna i Stadsutvecklarna i Värtahamnens senaste podcast.

I det senaste avsnittet av podcasten Stadsutvecklarna identifieras trender och insikter om kontorsmarknaden i Sverige. Medverkar gör Ulrika Lindmark, chef för värdering och analys på Newsec, Alexander Ståhle, stadsplanerare och stadsbyggnadsforskare på KTH, Yvonne Sörensen Björud, vd för United Spaces och Marco Checchi, medgrundare till Studio Stockholm Arkitektur. Podcasten Stadsutvecklarna programleds av Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen.

Ett par insikter hämtade ur avsnittet:
• Kontoret dödförklarades helt felaktigt i förtid, investeringsviljan har tickat på trots pandemin.
• Innerstadsnära och stadsmässiga kontor kommer på sikt alltid stå sig bättre än utglesade kontorsöar.
• Hyresgästerna ökar fastighetens attraktivitet och värde.
• Närheten till service, kultur och rekreation gör både kontoret och stadsdelen mer attraktiv.
• Det ”vanliga” kontoret saknar efterfrågan. I stället är det skräddarsydda och personliga arbetsplatser som önskas av hyresgästerna.
• Det är genom det fysiska mötet som innovation, kreativitet och affärsutveckling bäst drivs framåt.
• Det ställs högre krav på smarta tekniska lösningar som möjliggör nya digitala arbetssätt.

– Värtahamnens läge intill vattnet skapar unika kvalitéer för de kontorsfastigheter som etableras här, inte minst genom strandpromenaderna som blir nya naturliga mötesplatser, säger Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen.

– Våra fastighetsaktörer har en stor möjlighet att vidareutveckla stadsdelen, både på insidan och utsidan, mot den levande, urbana och blandade stadsmiljön som kontoren gör sig allra bäst i, fortsätter Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen.

Läs gärna artikeln i sin helhet genom att klicka här.