Kristina Alvendal lämnar över Värtahamnen till Mr. Stockholm

Intervju med Kristina Alvendal, publicerad i Fastighetssverige den 23 februari 2023.


KARRIÄR I sju år har Kristina Alvendal jobbat som operativt ansvarig för Stadsutvecklarna i Värtahamnen – men nu ska hon lämna över stafettpinnen. Fastighetssverige fick en exklusiv intervju med Kristina Alvendal, meriterad fastighetsprofil och samhällsbyggare, om hur resan har varit, vilket som var hennes stoltaste ögonblick och hur hon fick giganter som Castellum, Bonnier Fastigheter och Vasakronan att samarbeta.


Utdrag ur intervjun:

20 000 arbetsplatser och 5 000 bostäder i en ny stadsdel fram till år 2030. Det var visionen när Stadsutvecklarna i Värtahamnen grundades.
– Vi såg ett behov i en sådan stor stadsutveckling att samla och koordinera arbetet mellan Stockholms stad, Stockholms Hamnar och fastighetsbolagen som redan hade närvaro i området eller hade tilldelats markanvisningar. 2016 fick jag frågan om att leda det arbetet, säger Kristina Alvendal.

Det har gått sju år sedan Kristina Alvendal klev på som operativt ansvarig i bolaget Stadsutvecklarna i Värtahamnen. Hon kom då närmast från en tjänst som vd för Airport City Stockholm, ett bolag som arbetar med att utveckla en levande stad med alla fördelar som närheten till Stockholm Arlanda Airport, järnväg och motorväg skapar för människor och företag. Med sin bakgrund som bostadsborgarråd och ordförande för Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder har Kristina Alvendal blivit en fastighetsprofil. Hon har även blivit uppmärksammad för översiktsplanen Promenadstaden, som hon initierade under sin tid som stadsbyggnadsborgarråd för Moderaterna 2008–2010. Sammanlagt har hon arbetat med samhällsbyggnadsfrågor i 32 år. Utöver rollerna som vd och politiker har hon varit styrelseledamot och rådgivare för en rad olika bygg- och fastighetsbolag.

Initiativet till Stadsutvecklarna i Värtahamnen kom bland annat från Bonnier Fastigheter som markanvisades 70 000 kvadratmeter kontorsyta i området 2016. Då hade Stockholm länge haft ambitionen att utveckla Värtahamnen som är en del av Norra Djurgårdsstaden, men det var först när Stockholms Hamnar flyttade sin containerterminal i Frihamnen till Nynäshamn som det faktiskt kunde bli något av Värtahamnen, menar Kristina Alvendal.
– Det blev tidigt tydligt att det krävdes att fastighetsbolagen gick samman i ett så stort område som Värtahamnen är för att det skulle bli en samverkan och så småningom en levande stadsdel – inte minst för att undvika att varje bolag jobbar på sin egen kant med sina projekt, vilket brukar få som resultat att områden blir spretiga och opersonliga, säger hon.


Läs gärna hela intervjun genom att klicka här.