Bostäder och kultur i stålgasklockorna i Norra Djurgårdsstaden

Herzog & de Meuron i HjorthagenVid en pressträff i dag onsdag, presenterade Stockholms stad och Oscar Properties planerna för ombyggnationen av stålgasklockorna i Norra Djurgårdsstaden. Projektet utformas tillsammans med världskända arkitektbyrån Herzog & de Meuron och kommer att ge mer än 400 nya lägenheter i den framväxande stadsdelen.

– Vi har nyligen beslutat att Norra Djurgårdsstaden ska bli en miljöprofilstadsdel. Det är samtidigt en stadsdel med stora kulturhistoriska värden. Med denna spännande byggnad markeras den nya stadsdelens möjligheter och potential redan från början. Konceptet att förena attraktiva bostäder med ytor för kulturverksamhet är särskilt tilltalande. Jag tycker att det är mycket positivt att placera en märkesbyggnad i världsklass i ett naturskönt läge invid vattnet och Kungliga Nationalstadsparken. Det visar verkligen på miljöhuvudstaden Stockholms unika förmåga att förena tillväxt, utveckling och urbanitet med enastående naturvärden, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

– Gasklockorna kommer att bli ett verkligt spektakulärt inslag i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Det här är ett utmärkt exempel på hur man kan utveckla och bygga vidare på de historiska byggnader och miljöer som finns i Stockholm. Särskilt spännande är det att projektet har lockat hit arkitektbyrån Herzog & de Meuron, som bland mycket annat har ritat ”Fågelboet”, Olympiastadion i Peking 2008, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

– För oss på Oscar Properties är det viktigt att de historiska värdena berikar och inspirerar den nya, moderna arkitekturen. Det är i mötet mellan gammalt och nytt som vi verkar och bygger. Gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden är ett bra exempel på detta, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.