Visionen för Värtahamnen: Stockholmarnas drömstadsdel

Illustration: AIX Arkitekter

Artikel skriven av journalist Hamilton Steiner publicerad i Dagens Nyheter (print och webb) den 3/8 februari 2021 


Tryggheten på Östermalm, trivseln på Kungsholmen, nöjesutbudet på Norrmalm och atmosfären på Söder. De egenskaperna vill Stadsutvecklarna i Värtahamnen ta med sig i utformningen av den nya stadsdelen.

– Vi vill plocka russinen ur kakan och ta det bästa från varje stadsdel, säger Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen AB.

Företaget Stadsutvecklarna i Värtahamnen AB som ansvarar för omdaningen av Värtahamnen har låtit Novus göra en undersökning om vad stockholmarna gillar bäst med sin respektive stadsdel.

Undersökningen visar att Östermalmsborna särskilt uppskattar tryggheten och det centrala läget. Kungsholmsborna, som enligt undersökningen trivs allra bäst med sin stadsdel, uppskattar antalet grönområden och närheten till vattnet. På Norrmalm är det utbudet av restauranger, krogar och nöjesliv som lockar, och på Söder är det atmosfären och människorna som är allra bäst.

Resultatet ska bli vägvisande i utformningen av vad man själva menar ska bli ”stockholmarnas drömstadsdel”.

Kristina Alvendal som tidigare varit bland annat ordförande i Norrmalmsmoderaterna och Moderaternas talesperson i jämställdhetsfrågor, och som nu jobbar med stadsutvecklingen i Värtahamnen, är optimistisk. Hon säger att stadsdelen i framtiden kommer vara en plats där man får det bästa av Stockholm på en begränsad yta.

– Det är vår ambition. Vi vill plocka russinen ur kakan och ta det bästa från varje stadsdel och implementera det i utvecklingen av Värtahamnen, säger hon.

Det första spadtaget för bygget planeras att tas under 2021.

En annan förutsättning som gör det möjligt att hamnområdet så småningom ska bli en plats för människor att bo på är att containertrafiken under våren 2020 flyttade ut till Norvik i Nynäshamn. Men passargerarfärjorna blir kvar, och kommer enligt Kristina Alvendal att bli en naturlig del av stadsbilden.

– Fyra och en halv miljoner människor kommer varje år docka rakt in i hamnen. Som det ser ut nu tar de sitt pick och pack och sticker till någon annan stadsdel. Vår ambition är att man som turist i framtiden ska kunna utgå från Värtahamnen när man utforskar Stockholm.


Läs gärna artikeln i sin helhet genom att klicka här.