Stockholms mest spännande stadsdel

Värtahamnen ska bli Stockholms mest spännande stadsdel. Illustration: AIX Arkitekter

Artikel skriven av Pernilla Krantz och publicerad i Lokalguiden 12 april 2022.

Containertrafiken i Värtahamnen är ett minne blott och nu när den första detaljplanen vunnit laga kraft kan äntligen bygget av den nya stadsdelen starta. På riktigt. Fastighetsägarna står själva för drivkraften framåt och deras samarbete och områdets särprägel gör att Värtahamnen har alla förutsättningar att bli Stockholms mest spännande stadsdel. Här ska vattennära arbetsplatser och bostäder vävas samman med grönområden, hamn och restauranger.

Utdrag ur artikeln:

Visionen för området är sprungen ur resultatet av en undersökning om vad stockholmarna gillar mest med sin stadsdel. Fyra tydliga saker utkristalliserade sig; tryggheten på Östermalm, atmosfären på Södermalm, utbudet på Norrmalm och trivseln på Kungsholmen.

– De här fyra stadsdelarna har vi inspirerats av, plus närheten till vattnet och grönområden som var en gemensam faktor för alla. Värtahamnen har redan idag unika förutsättningar med just närheten till vattnet, nationalstadsparken och Djurgården. Dessutom är det endast fem minuter från T-banestation, pendlarbåten stannar här, busstrafiken är tät och Norra länken dockar rakt in om man väljer att åka bil. På sikt kommer även en östlig förbindelse från Nacka att byggas. Värtahamnen ligger verkligen på vid gavel och väntar på att utvecklas.

Värtahamnen ska också vara en busig stadsdel, berättar Kristina Alvendal vidare.

– Med busig menar vi att allt inte ska vara perfekt, alltså motsatsen till överplanering som pågår på en del ställen. I Värtahamnen har vi fina möjligheter att skapa detta eftersom det är ett gammalt hamnområde. Samtidigt som de mest moderna och spännande kontoren kommer att byggas här framöver vill vi också att de lite annorlunda verksamheterna som redan finns här ska få plats.

Läs gärna artikeln i sin helhet genom att klicka här.