Stockholm får nytt landmärke i Norra Djurgårdsstaden

Stockholms stad har beslutat sig för att markanvisa en del av gasverksområdet, de så kallade stålklockorna, i Norra Djurgårdsstaden till Oscar Properties. Förslaget innebär att med medverkan från en internationellt uppmärksammad arkitektbyrå skapa ett landmärke som innefattar cirka 400 lägenheter samt kulturella och kommersiella lokaler.

– Norra Djurgårdsstaden är med sitt läge nära både city, vattnet och Nationalstadsparken ett av Stockholms viktigaste stadsutvecklingsområden. Planerna för området inkluderar höga miljöambitioner och en tydlig kulturell profil. Därför är det väldigt spännande att nu tillföra ett nytt landmärke på området där stålklockorna idag står. En byggnad av högsta arkitektoniska kvalitet kan tillsammans med exempelvis operasatsningen i en av Bobergs gasklockor verkligen markera den framtida stadsdelens stora potential, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

– Gasverksområdet kommer att bli en spännande stadsdel som blandar gammalt och nytt av högsta klass. Jag är mycket glad över att stjärnarkitekterna Herzog & de Meuron kommer att vara med i arbetet med framtidens stålklockor. De lägenheter som skapas här kommer utan tvekan vara några av Stockholms mest spektakulära, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

– Förslaget innebär inte bara att Stockholm får en märkesbyggnad i världsklass i ett område som redan har stort kulturhistoriskt värde. Det innebär också ett betydande tillskott av moderna miljöprofilerade bostäder. Särskilt tilltalande är det att dessa bostäder tänks integreras med kommersiella och kulturella lokaler som blir tillgängliga för alla stockholmare, säger Sten Nordin (M).

Förslaget är att anvisa marken vid gasklocka 3 och 4 till Oscar Properties. Bolaget har för detta projekt inlett ett samarbete med den världsberömda arkitektbyrån Herzog & de Meuron, som bland annat har ritat Olympiastadion i Peking (”Fågelboet”), Tate Modern i London och Allianz Arena i München. Bostäder och lokaler kan skapas i gasklockorna antingen genom att bevara de befintliga stålkonstruktionerna och skapa nya lokaler inuti dem eller genom att riva konstruktionerna och uppföra nya byggnader som till karaktären påminner om de historiska förlagorna.

Beslut om markanvisning kommer att fattas vid exploateringsnämndens sammanträde den 14 maj.