Staden instiftar nytt pris för årets Stockholmsbyggnad

Stockholms stad instiftar ett nytt pris för den byggnad som har uppförts undet året och enligt stockholmarna själva har tillfört mest till Stockholm. Utmärkelsen instiftas för att uppmärksamma det bästa av dagens byggande och uppmuntra till spännande och tilltalande arkitektur i framtiden.

– Idag bygger vi framtidens kulturarv. Genom att uppmärksamma det bästa som byggs kan vi ytterligare höja ambitionerna när det gäller intressant arkitektur i Stockholm för att kunna bidra till att skapa både vackra och trevliga stadsmiljöer för dagens och kommande generationers stockholmare, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

– Genom priset för årets Stockholmsbyggnad hoppas jag att den levande stadsbyggnadsdebatt som finns i dag får ännu större kraft och att fler stockholmare blir engagerade i sin egen stad. När staden växer är det viktigt att stockholmarna själva får delta i processen, säger Kristina Alvendal (M).

Bakgrund
Priset kommer att delas ut för första gången under senvåren. Vinnaren kommer att utses av stockholmarna själva. Först sker en öppen nominering där alla får lämna förslag. Därefter väljer en jury ut fem av dessa innan stockholmarna röstar fram sin favorit. Stadsbyggnadsnämnden fattar beslut om att instifta priset för årets Stockholmsbyggnad vid sitt sammanträde den 11 mars.

Ladda hem tjänsteutlåtandet »