Restaurangen Cloud Nine utsågs till Årets skylt

Årets upplaga av hederspriset Årets skylt har förärats Restaurangen Cloud Nine vid Norra Bantorget. Cloud Nine har med ett genomtänkt arbete för sin ljusskyltning tillfört Stockholms nattliv en ny kvalité.

– Det är oerhört roligt att tilldela Cloud Nine priset för Årets skylt. Skylten knyter an till en tradition av neonskyltar som finns och har funnits i Stockholm. Samtidigt har vinnaren här skapat något fullständigt unikt, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

Kristina Alvendal har fungerat som juryordförande. Årets skylt delas ut för 12 gången av Stockholms stad och Ljusreklamförbundet.

Klädbutiken Tiger fick årets hedersomnämnande.

Priset Årets Skylt 2009 tilldelas Restaurang Cloud Nine, Torsgatan 1,
med följande motivering:

Årets Skylt 2009”Ett av Stockholms nyaste stadsrum har med en elegant neonskylt i beprövad form förankrats bakåt i stadens skylttradition. I ett typsnitt, som gjort för neon, har man med säker handstil flyhänt tecknat den nya restaurangens namn över både fönster och fasad. De ledigt svepande horisontala slingorna, kombineras stilfullt med en smal och stram vertikal skylt i metall, med utskurna bokstäver i ett vackert kontrasterande typsnitt. En ny aktör har gjort en ambitiös satsning och leder sina kunder rätt genom ett lysande exempel på traditionell teknik hanterad med konstnärlig behärskning.”

Ett hedersomnämnande tilldelas Tiger of Sweden, Jakobsbergsgatan 8,
med följande motivering:

Hedersomnämnande”Den nya LED-tekniken har på kort tid revolutionerat skyltkonsten. I Jakobsgatans trånga stadsrum annonserar sig en exklusiv herr- & damekipering med en exklusiv skylt, där denna finlemmade teknik möjliggjort en minimalistisk och sparsmakad utformning, kongenial med klädernas profil. Mot blankt svart glas, i liv med fasaden, avtecknar sig den karaktäristiska logotypen i vitt sken från bakomliggande dioder. Montage och installationer har gömts och gjorts lika osynliga som sömmarna i butikens eleganta kläder. Såväl skylt som skyltning känns lika välskräddade i stockholmsnatten.”