Profilbyggnad till Vällingby Parkstad utsedd

Arkitektbyrån 3XN har tilldelats det prestigefulla uppdraget att utforma entréplatsen till Vällingby Parkstad. Den utvalda byggnaden presenterades under en presskonferens idag med stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M) och juryn för arkitekttävlingen.

I april inleddes arkitekttävlingen där fyra högprofilerade arkitektkontor fick lämna sina förslag på utformning av ett entrékvarter i den nya stadsdelen Vällingby Parkstad. Uppdraget har nu gått till den danska arkitektbyrån 3XN.

– Byggnaden med sina böljande terrasser blir ett nytt landmärke för Västerort. Utvecklingen av Vällingby Parkstad är helt i linje med stadens ambitioner att utveckla Råcksta och Vällingby till Vällingbystaden, ett sammanhållet och attraktivt stadsområde, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

Stadsbyggnadskontoret har i sin bedömning fokuserat på kriterier med stor betydelse för stadsutvecklingen, till exempel arkitektur, relation till Vattenfallshusen, potential som symbolbyggnad, långsiktig hållbarhet och beständighet i fasader och material.

– Det har varit ett tufft arbete för juryn med genomgående mycket hög kvalitet på bidragen. Vårt val är 3XN:s mjukt formade byggnad. Den blir en mycket elegant och kraftfull symbol för Vällingby Parkstad och knyter an till Vällingbys höga ambitioner för arkitekturen, som präglar både områdets ursprung och förnyelse, säger stadsarkitekt Per Kallstenius som också sitter i juryn.

Även byggherren Sveafastigheter har 3XN som första val efter en utvärdering med fokus på teknik, ekonomi, miljö, möjlighet till fördelning mellan bostäder och kontor och, inte minst, områdets totala profil.

– Vi ville ha arkitektur i världsklass i Vällingby Parkstad och det har vi fått. 3XN:s byggnad har ett livfullt och individuellt utseende och ger total frihet gällande fördelningen mellan bostäder och kontor vilket lever upp till vår tanke på ABC 2.0. Fasaden får stora glaspartier och samtliga bostäder får en uteplats vänd mot sydväst vilket ger en attraktiv boendemiljö, säger Simon de Chateau, VD på Sveafastigheter.

– Vi på 3XN är mycket glada för uppdraget i Vällingby Parkstad. Det kommer att bli en spännande och annorlunda stadsdel, som på ett modernt sätt integrerar ABC-tanken, säger Jan Ammundsen, som är ansvarig arkitekt från 3XN.

Bakgrund
I april inleddes en arkitekttävling där fyra högprofilerade arkitektkontor fick i uppdrag att ge förslag på utformningen av ett entrékvarter i Vällingby Parkstad, ett så kallat parallellt uppdrag. De arkitektkontor som valdes ut var två danska (3XN och Bjarke Ingels Group, BIG) och två svenska (Wingårdhs och Tham & Videgård). I juryn sitter Sveafastigheter, stadsbyggnadskontoret genom stadsarkitekt Per Kallstenius och Maria Pettersson samt arkitekt Ulf Gillberg, Gillberg Arkitekter. Juryn har beslutat att uppdraget går till den danska arkitektbyrån 3XN.

Vällingby Parkstad ska stå färdig om fem till åtta år och rymma 3 000 stockholmare som kommer att bo, leva och arbeta där. En helt ny idé och metod för försäljning, uthyrning, planering och byggande kommer att användas, som ger människorna ett större inflytande över sitt boende, sin arbetsplats och den omgivande miljön, än någon annan stadsdel i Sverige.

Pressmaterial:
Mer information om 3XN:s förslag, högupplösta bilder på byggnaden och juryutlåtandet i sin helhet finns på http://www.vallingbyparkstad.se