Idag har stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M) namngett formgivaren och arkitekten Josef Franks plats på Gärdet i Stockholm, belägen i korsningen Rindögatan/Furusundsgatan. På platsen avtäcktes ett offentligt konstverk i form av två stolar av Josef Franks modell 2025 av kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).
– Det känns mycket bra att kunna hedra Josef Frank med en egen plats, en person som har satt stor prägel på Stockholm och inte minst stockholmarnas hem. Den nya platsen blir dessutom med sina inbjudande och vackra stolar ett spännande bidrag till en levande gatumiljö, säger stadsbyggnads- och fastighetborgarrådet Kristina Alvendal (M).
– Josef Franks stolar kommer stå som en påminnelse om hans påverkan på det moderna kulturskapandet. Modellen 2025 är i sitt originalutförande en typisk Frankmöbel, vilket känns som ett glatt inslag i stadsmiljön, säger idrotts- och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).
– Josef Frank var en fantastisk formgivare. Han var enormt produktiv och lämnade efter sig 160 mönster och cirka 2000 möbelritningar. I sommar är det 125 år sedan han föddes och det uppmärksammar vi med en utställning. Att han får en egen plats är en bekräftelse på att hans formgivning är tidlös och lika aktuell i dag, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.
Bakgrund
Josef Frank (1885-1967) föddes i Österrike. Genom hans nära samarbete med Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson och hans flytt till Sverige och blev Josef Frank en av våra mest kända formgivare. Han och hustrun Anna bodde på Rindögatan 52 på Gärdet, snett emot den tidigare namnlösa plats som nu bär hans namn.
Två stolar av modell 2025 blir nu offentlig konst på den alldeles nya Josef Franks Plats på Gärdet. Verket utgörs av två exemplar av stolen i sandgjuten brons. De är placerade i vinkel mot varandra som om de vore inbegripna i ett samtal, eller erbjuder förbipasserande att slå sig ned tillsammans. Originalet ritade Josef Frank 1925 och den säljs fortfarande på Svenskt Tenn vars ägare idag, 85 år senare, donerar verket till Stockholms stad.
Josef Franks stol, modell 2025, är i sitt originalutförande en typisk Frankmöbel. Sin vana trogen blandar han material – en stomme i trä, rygg av bambupinnar och en sits av flätad rotting eller klädd i tyg. Allt överfört till brons av Herman Bergmans Konstgjuteri, i det nya verket till stockholmarna. Initiativet till den offentliga utsmyckningen kommer från Kjell och Märta Beijers Stiftelse som donerar gåvan till Stockholms stad.