Idrott och bostäder samsas i ny Brommastadsdel

Stockholms stad, IF Brommapojkarna och Solvalla planerar en gemensam satsning på en ny stadsdel i Bromma. Det kommer att skapas upp till 3 500 lägenheter och cirka 75 000 kvm kommersiella ytor samt en ny sportarena, en idrottsakademi, världens modernaste travanläggning samt hotell- konferensverksamhet.

Solvalla önskar omlokalisera sin verksamhet och skapa en unik mötesplats med fokus på ungdomsidrott, utbildning och hästsport. Planen är att bygga en modern sportarena, en idrottsakademi, världens modernaste travanläggning samt hotell- konferensverksamhet på området.

– Överenskommelsen frigör mark som passar bra för nya bostäder. En ny stadsdel kan skapas som binder samman Annedal med nya Bromsten. Stadsdelens läge blir attraktivt utmed Bällstaån och den nya tvärbanan, säger Kristina Alvendal, Stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Den planerade idrottsakademin innebär att Stockholms ungdomar får en möjlighet att kombinera utbildning och idrottsutövande. Behovet av anläggningar för ungdomsidrott och träning är stort, både i Västerort och i övriga Stockholm.

– Satsningen ligger helt rätt i tiden och är precis vad Stockholm behöver, att det skapas träningsmöjligheter för stadens barn- och ungdomar. Även att Solvalla och Brommapojkarna kan samverka för att bygga nya fantastiska arenor på stadens mark är mycket glädjande, säger Madeleine Sjöstedt, Kultur- och idrottsborgarråd, Stockholms stad.

IF Brommapojkarna saknar idag träningsmöjligheter för klubbens breda ungdomsverksamhet samt representationslag. IF Brommapojkarna är därför i behov av en modern anläggning och arena för både ungdomar, damer och herrar.

– För att kunna bibehålla och utveckla både den viktiga och breda ungdomsverksamheten och våra elitlag, är en modern och ny anläggning med effektiva träningsmöjligheter en nödvändighet. Samtidigt kommer Idrottsakademin ge oss möjlighet att behålla våra talanger på hemorten och skapa bättre möjligheter för morgondagens stjärnor, säger Ola Danhard, klubbdirektör, IF Brommapojkarna.

Svensk travsport är idag även i behov av återväxt, i form av både nya aktiva utövare och en bredare publik. För att kunna fortsätta erbjuda travsport i världsnivå måste Solvalla utvecklas och denna satsning ligger i linje med styrelsen för Stockholms Travsällskap planer gällande Solvallas framtid och kommer även att bidra till att stärka Sverige som ett föregångsland inom hästsport.

– Genom den nya travanläggningen kommer vi att kunna ta såväl travsporten som den svenska hästsporten i stort till nästa nivå. Att vi dessutom kan göra det på mark som inte kan bebyggas med bostäder, samt att Stockholms Travsällskaps mark blir ett attraktivt bostadsområde, skapar förutsättningar för en levande stadsdel som alla trav- och sportintresserade samt invånarna i Västerort kan ta del av säger Stefan Lundborg, VD för Solvalla.

Högupplösta bilder för publicering finns på stockholm.se