Historiska foton och visionsbilder i Värtahamnen

Bild på förstasidan i Mitti Östermalm nr 24 2022. Foto: Pekka Pääkkö

Artikel publicerad i Mitti Östermalm, print och digitalt, 17 juni 2022.
Värtahamnens historia – men också dess framtid – speglas i en fotoutställning på ett byggplank. Bakom väggen växer ett nytt område fram.

Utdrag ur artikeln:

Vid korsningen mellan Södra Hamnvägen 36 och Första Bassängvägen 1 i Värtahamnen finns ett byggplank som blivit värd för en utställning.

Svartvita bilder berättar bland annat om den bananimport som ägde rum här på 50-talet, men också om den nya stadskärna som sakta blir till bakom planket.

– Området blir en förlängning av Östermalm. En ny stadsdel med allt vad det innebär, säger Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen.

Bostäder, arbetsplatser och offentliga parker tar plats i området – medan botten­våningarna ska fyllas med liv genom verksamheter som lockar besökare.

– Många produktionsbolag och startups – företag som vill vara där det händer – etablerar sig i Värtahamnen. I dagsläget är området rustikt, samtidigt växer en ny modern stadsdel fram.

Det som kommer står i bjärt kontrast till det som finns i dag, säger Kristina Alvendal.

– Det dammiga och bullriga, men också till områdets historia. Därför är det så spännande att manifestera den symboliskt genom utställningen, där vi också passerar dagens datum in i framtiden.

Läs gärna artikeln i sin helhet genom att klicka här.

Foto: Pekka Pääkkö