Fungerar samma politik i Stockholm och Grängesberg?

Behöver inte en stad med Stockholms förutsättningar en särskild storstadspolitik? Socialdemokraterna säger nej, de vill bedriva samma politik i Stockholm med 800 000 invånare som i Grängesberg med 3500 invånare.

Socialdemokraterna i Stockholm har bestämt sig. De tycker inte att det behövs en särskild politik för att klara storstadens utmaningar. Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin säger att ”Jag tycker inte att Socialdemokraterna behöver ett specifikt storstadsprogram” och (S)-ordföranden i Stockholm, Veronica Palm, är ännu tydligare. Hon avfärdar ”tankarna på en storstadspolitik. Hon vill ha en politik som ’funkar i Grängesberg, likaväl som Stockholm’”.

Idag presenterar jag en granskning av vad det innebär att föra samma politik i Stockholm som i Grängesberg. Den visar att socialdemokraterna har en besk medicin att tvinga i människorna i vår stad. En återställarpolitik till hur det var förr, där kommuninvånarna inte har någon valfrihet, där bilarna är viktigare än kollektivtrafiken och där bostadsbyggandet står nästintill still. Samtidigt går det att konstatera att socialdemokraterna i Stockholm ändå kan sockra sitt bud: Med politik à la Ludvika kan de faktiskt lova att 32 kommunala bowlinghallar strax ska stå till stockholmarnas tjänst.

Ladda hem rapporten om Stockholm och Grängesberg
Adobe PDF, 208 kB