Framtida Vällingby Parkstad bjuder på grön och spektakulär arkitektur

Kristina Alvendal, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, har nu tillsammans med byggherren Sveafastigheter och arkitekt Ulf Gillberg fått in fyra spännande förslag på utformningen av ett nytt landmärke i Västerort.

Ett gräsklätt snabel-a, ett stort träd, ett rödvitt pussel eller ett hus med böljande terrasser. De spektakulära förslagen kommer från fyra högprofilerade arkitektkontor som deltar i en tävling (parallella uppdrag) om ett entrékvarter i den nya stadsdelen Vällingby Parkstad, som ska växa fram där Vattenfall har sitt huvudkontor i dag i Råcksta.

– Förvandlingen av Vattenfalls huvudkontor till Vällingby Parkstad är en viktig del i utvecklingen av hela Vällingbystråket och för att länka samman stadsdelar till en promenadstad. Blandingen av arbete, bostäder och centrumverksamhet och av höga hus och småhus är typiskt för ABC-staden och bidrar till att skapa levande, upplysta och trygga stadsmiljöer hela dygnet, säger Kristina Alvendal, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm (M).

– De fyra bidragen bjuder verkligen på spektakulär arkitektur och vinnaren kommer oundvikligen att placera Vällingby Parkstad i stockholmarnas medvetande. Dessutom kommer det att knyta samman befintliga hus med de nya stadsradhusen på ett naturligt sätt, säger Simon de Château, VD på Sveafastigheter.

I april inleddes arkitekttävlingen (parallella uppdrag) där två svenska (Wingårdhs och Tham & Videgård) och två danska (3XN och Bjarke Ingels Group, BIG) arkitektkontor deltar. Det valda förslaget kommer att presenteras i juni.