Botkyrkas kommunledning måste agera mot våldet

Våld och kriminalitet eskalerar kring Ungdomens hus i Fittja. Polisen motarbetas när brottslingars identitet skydddas. Polisstyrelsens ordförande Kristina Alvendal kallar därför Botkyrkas kommunledning till ett möte för att höra hur de ska stävja brottsligheten på fritidsgården och åstadkomma en trygg miljö för ungdomarna.

– Jag är enormt bekymrad över det våld vi ser vid Ungdomens hus i Fittja. Botkyrka kommun är antingen aningslösa eller släpphänta när de tillåter en kommunal verksamhet att bli en grogrund och rekryteringsbas för grov kriminalitet, säger polisstyrelsens ordförande Kristina Alvendal (M).

– Görs inget radikalt åt situationen i Fittja var det knappast för sista gången vi ser skottlossning vid fritidsgården. Därför bjuder jag nu Botkyrkas kommunledning till ett möte för att få klarhet i vad de från sin sida tänker göra åt situationen, säger Kristina Alvendal (M).

– Polisen öppnade 2007 ett lokalt poliskontor med nya poliser på plats för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Fittja. Detta måste mötas upp bättre från kommunens sida. Det är inte rimligt att skattebetalarna betalar för en polis som ska stävja brott, samtidigt som skattepengar går till en verksamhet som inte tydligt tar avstånd från gängbildningar och kriminalitet, säger Kristina Alvendal (M).

Bakgrund
Polisen i Botkyrka vittnar om att Ungdomens hus i Fittja har blivit en rekryteringsbas för grov kriminalitet. Att situationen är ytterst allvarlig understryks av skottlossningen i januari där en fritidsledare och två tonåringar besköts inför sina kamrater. Polisens utredning har hittills motarbetats av att ingen träder fram och berättar vilka två personer som utförde dådet, trots att de ska vara välkända i området.

Under mandatperioden har 27 nya poliskontor öppnats i Stockholms län tack vare alliansens rekordsatsning på polisen. Ett av dessa ligger i Botkyrka, där sex poliser jobbar först och främst med att synas på gatorna och finnas till hands för medborgarna. Totalt har antalet poliser i Stockholms län ökat med över 900 stycken under sedan alliansen tog över 2006.

Kristina Alvendals inbjudan som PDF:
Brev till Botkyrka kommun