Artikel skriven av journalist Hamilton Steiner publicerad i Dagens Nyheter (print och webb) den 3/8 februari 2021
Tryggheten på Östermalm, trivseln på Kungsholmen, nöjesutbudet på Norrmalm och atmosfären på Söder. De egenskaperna vill Stadsutvecklarna i Värtahamnen ta med sig i utformningen av den nya stadsdelen.
– Vi vill plocka russinen ur kakan och ta det bästa från varje stadsdel, säger Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen AB.
Företaget Stadsutvecklarna i Värtahamnen AB som ansvarar för omdaningen av Värtahamnen har låtit Novus göra en undersökning om vad stockholmarna gillar bäst med sin respektive stadsdel.
Undersökningen visar att Östermalmsborna särskilt uppskattar tryggheten och det centrala läget. Kungsholmsborna, som enligt undersökningen trivs allra bäst med sin stadsdel, uppskattar antalet grönområden och närheten till vattnet. På Norrmalm är det utbudet av restauranger, krogar och nöjesliv som lockar, och på Söder är det atmosfären och människorna som är allra bäst.
Resultatet ska bli vägvisande i utformningen av vad man själva menar ska bli ”stockholmarnas drömstadsdel”.
Kristina Alvendal som tidigare varit bland annat ordförande i Norrmalmsmoderaterna och Moderaternas talesperson i jämställdhetsfrågor, och som nu jobbar med stadsutvecklingen i Värtahamnen, är optimistisk. Hon säger att stadsdelen i framtiden kommer vara en plats där man får det bästa av Stockholm på en begränsad yta.
– Det är vår ambition. Vi vill plocka russinen ur kakan och ta det bästa från varje stadsdel och implementera det i utvecklingen av Värtahamnen, säger hon.
Det första spadtaget för bygget planeras att tas under 2021.
En annan förutsättning som gör det möjligt att hamnområdet så småningom ska bli en plats för människor att bo på är att containertrafiken under våren 2020 flyttade ut till Norvik i Nynäshamn. Men passargerarfärjorna blir kvar, och kommer enligt Kristina Alvendal att bli en naturlig del av stadsbilden.
– Fyra och en halv miljoner människor kommer varje år docka rakt in i hamnen. Som det ser ut nu tar de sitt pick och pack och sticker till någon annan stadsdel. Vår ambition är att man som turist i framtiden ska kunna utgå från Värtahamnen när man utforskar Stockholm.
Artikel skriven av journalist Niclas Svensson publicerad i Svensk Byggtidning och Bygga Stockholm den 8 februari 2021
Stadsdelen Värtahamnen blir färdig 2030 och kommer då att innesluta det gamla hamnområdet i Värtahamnen och med strandkanten mot havet som naturlig gräns.
– Ja, här ska vi åstadkomma en unik atmosfär med plats för möten, kreativitet och öppenhet som är både inspirerande för olika aktiviteter – och samtidigt hållbar förstås, säger Kristina Alvendal, som företräder Stadsutvecklarna i Värtahamnen AB.
Stadsutvecklarna i Värtahamnen har låtit Novus undersöka vad stockholmare i nio olika stadsdelar egentligen tycker.
– Svaren har blivit en del av planerings- och utvecklingsarbetet i nya Värtahamnen, fortsätter Kristina Alvendal.
Kajerna i Värtahamnen ska bli vackra och inbjudande promenadstråk med verksamheter och restauranger. Stadskvarteren i området ska ha utgångspunkten i en ”tät stadsstruktur med slutna gårdar”. Intill hamnpirarna ska uppföras högre hus som skärmar av den emellanåt bullriga och livfulla hamnverksamheten.
I bottenvåningarna i stadskvarteren kommer det att finnas butiker och lokaler för olika verksamheter med en kreativ och aktiv stadsmiljö. Puls och mångfald i arkitekturen eftersträvas.
– Vi vill ha det lite ”busigt”, och undvika stadsmiljöer som är alltför tillrättalagda. Inte stereotypt, utan det ska vara en miljö där citypuls blandas med trygga bostadskvarter, kulturaktiviteter, kreativa möten, idrottsutövande och mycket annat. Det ska helst vara liv och rörelse dygnet runt, säger Kristina Alvendal.
Läs gärna artikeln i sin helhet genom att klicka här och här.
Artikel skriven av journalist Nicklas Tollesson pubilcerad i Fastighetssverige den 3 februari 2021
Går det att skapa en ny stadsdel i Stockholm – med Östermalms trygghet, Kungsholmens trivsel, Södermalms atmosfär och Norrmalms utbud? – Vi har unika förutsättningar för att göra det, säger Kristina Alvendal från Stadsutvecklarna i Värtahamnen.
Läs gärna artikeln i sin helhet genom att klicka här.